Strona główna » Najczęstsze » Dieta
Najczęstsze Interna Ginekologia Chirurgia Pediatria Ortopedia Rehabilitacja Urologia Badania diagnostyczne Laryngologia Okulistyka Neurologia Psychiatria Onkologia
Zdrowie i uroda
Medycyna alternatywna
Arytmie, czyli zaburzenia rytmu serca

REKLAMA
 

Grypa, przeziębienieBól brzuchaBiegunkaSzczepieniaMigrena (ból głowy)Dieta Pierwsza pomoc

Dieta wątrobowa - co wolno jeść, a czego nie?

Dieta wątrobowa - dieta stosowana przy schorzeniach wątroby, trzustki, pęcherzyka żółciowego i dróg żółciowych. Najważniejszym zaleceniem przy tej diecie jest zakaz picia alkoholu. Powinno się spożywać 5 - 6 małych posiłków zamiast 3 dużych.

Spis treści

  • 1 Wskazówki dietetyczne
  • 2 Zalecenie ogólne
  • 3 Zobacz też
  • 4 Linki zewnętrzne
  • 5 Przypisy

Wskazówki dietetyczne

Przykładowy zestaw produktów spożywczych dostosowany do diety wątrobowej:

Grupy produktówProdukty zalecaneProdukty niezalecane
Mleko, produkty mleczne niskotłuszczowe mleko, mleko odtłuszczone, maślanka (do 1/2 litra dziennie), produkty z kwaśnego mleka, odtłuszczony jogurt, chudy twaróg i ser do 3% tłuszczu, kwaśna śmietana z 10% tłuszczu, mleko skondensowane z 5% i 7,5% tłuszczu, kefir zawierający bardzo dużo tłuszczu ser, mocno przyprawiane gatunki serów, fromage, krówki
Produkty zbożowe, produkty skrobiowe mąka, mąka ziemniaczana, płatki owsiane i pszenne, ryż, grysik, budyń, makarony, płatki kukurydziane, pszenne, żytnie, kiełki soi, soczewicy, kukurydza gruboziarniste, zarodki pszenne, nasiona słonecznika, sezamu, orzechy, migdały
Chleb, pieczywo chleb pszenny, grzanki, sucharki, chleb chrupki, dobrze wypieczony chleb mieszany, Graham, chleb razowy, ciasto drożdżowe, biszkopt, ciastko z owocami, piernik, keks, kajzerki, chrupki kukurydziane świeży chleb, torty, ciasto francuskie, wypieki smażone na tłuszczu (pączki, naleśniki, makaroniki), krakersy, ciastka kruche, bułki maślane, ptysie, sernik, kruszonka
Cukier, słodycze, sacharyna(słodzik) cukier, fruktoza, cukier gronowy, miód pszczeli, galaretka, marmolada, słodzik płynny, w proszku lub w tabletkach słodycze (cukierki, czekolada, pralinki lub czekoladki)
Owoce obrane jabłka i gruszki, banany, pomarańcze, mandarynki, grapefruit, truskawki, maliny, jeżyny, melony, kiwi, brzoskwinie, morele; najlepiej przyswajalne są kompoty owocowe niedojrzałe owoce, śliwki, agrest, porzeczki, jabłka i gruszki ze skórą, avocado, orzechy, migdały
Przyprawy, sosy przyprawione korzeniami, zioła kminek, anyż, koper włoski, goździki, cynamon, muszkat, liście bobkowe, jagody jałowca, ziele angielskie, przecier pomidorowy, ketchup. Przy indywidualnej tolerancji także: curry, chili, czosnek, cebula i słodka papryka w proszku w małych ilościach, wszystkie zioła ostra musztarda, pieprz, papryka w większych ilościach, angielskie sosy z esencji, majonez
Napoje czarna herbata, słaba kawa ziarnista, soki owocowe i warzywne, koktajle mleczne, mleko kakaowe z mleka odtłuszczonego lub niskotłuszczowego, herbaty ziołowe, woda mineralna gazowana mocna kawa ziarnista, napoje gazowane; przy schorzeniach trzustki oraz przy marskości wątroby całkowicie zakazany jest alkohol!
Mięso, drób, dziczyzna cielęcina, wołowina (chuda), polędwica, jagnię, serce, wątroba, nerki, kura, kurczak, indyk, gołąb, bażant, dzika kaczka, królik, zając, sarna, jeleń, dzik, konina, flaki tłuste mięso wołowe, cielęce, wieprzowe, baranie, mięso mocno peklowane, mięso mocno przypieczone, panierowane, mięso wypiekane w tłuszczu, tłusty drób (kaczka, gęś), serca, ozory, mózg, skórki z drobiu
Wędliny szynka bez tłuszczu, chuda, zimna pieczeń, peklowane mięso w puszkach, cielęcina w galarecie, drób w galarecie, wędliny drobiowe wszystkie inne tłuste i mocno wędzone gatunki kiełbas, mielone mięso wieprzowe, mięso siekane, pasztety, pasztetowa, salceson, salami, parówki, kaszanka
Zupy, sosy chudy rosół na mięsie, lekko podprawiane zupy, sosy o małej zawartości tłuszczu tłusty rosół, majonez, sosy masłowe, wywary z kości
Tłuszcze do smarowania, oleje masła, margaryny miękkie (w kubkach), oleje roślinne i słonecznikowy, olej z kiełków pszenicy, kukurydziany, sojowy, oliwa smalec, łój, słonina, margaryny twarde (w kostkach)
Ryby, skorupiaki okoń, dorsz, flądra, sola, pstrąg, szczupak, lin, kraby, raki, ryba w galarecie, świeży tuńczyk, sandacz, morszczuk, mintaj, halibut, płastuga karp, śledź, węgorz, makrela, łosoś, halibut, turbot, tuńczyk w oleju, sardynki w oleju
Ziemniaki ziemniaki w mundurkach, ziemniaki solone, ziemniaki purree, kluski ziemniaczane z gotowanych ziemniaków frytki, sałatka ziemniaczana z majonezem, placki ziemniaczane, smażone ziemniaki
Warzywa, sałatki młode marchewki, młoda kalarepa, szparagi, kalafior, szpinak, kwaszona kapusta, rzodkiew, buraki, seler, pomidory i ogórki bez skórki, pieczarki, sałata zielona, wszystkie sałatki przyprawione octem winnym lub sokiem z cytryny, oberżyny, cukinia, koper włoski, brokuły cebula surowa jak i zarumieniona na tłuszczu, odmiany kapusty: biała, czerwona, włoska, przede wszystkim w połączeniu z cebulą, tłuszczem i tłustym mięsem, groch, fasola, soja
Potrawy z jaj jajko na miękko, omlet z piany, luźna jajecznica, jajko do zagęszczania zup, sosów, legumin, sufletów, (przy żółtku należy zwracać uwagę na jego tolerancję przez organizm) (Uwaga! żółtko przeciwwskazane w schorzeniach dróg żółciowych, białko kurze jajka gotowane na twardo, jajka sadzone i jajecznica na słoninie, żółtka

Zalecenie ogólne

  • dieta powinna być normokaloryczna z ograniczeniem tłuszczu, przy zwiększeniu spożycia węglowodanów
  • należy spożywać 5 posiłków dziennie o umiarkowanej objętości
  • istotnym elementem jest ilość tłuszczu i forma przygotowania posiłku, który jest trawiony przez soki trzustkowe
  • najlepszą metodą przygotowania potraw jest: gotowanie na parze, duszenie bez smażenia, pieczenie w folii lub w pergaminie
  • zawartość podstawowych składników odżywczych w całodziennej diecie:

- białko: 65g- 90g, - tłuszcz: 40g-50g, - węglowodany: 345 g

  • ilość błonnika w diecie jest zależna od indywidualnej tolerancji
  • wskazana jest dieta o dużej zawartości witamin C i E (antyoksydantów - składników odżywczych o działaniu przeciwutleniającym)

 

Weryfikacja merytoryczna : Lek. med. Jan Paradowski

zródla: wikipedia, licencja: GNU FDL, autorzy, mjj
data modyfikacji : 23.06.2009, avs


« powrót
Uważaj na kalorie latem
1Grypa, AH1N1
2Świńska grypa
3Apteczka samochodowa - wyposażenie
4BMI (ang. body mass index)
5Ospa wietrzna (łac. varicella)
6Zaparcie
7Alergia pokarmowa
8Mononukleoza zakaźna (łac. Mononucleosis infectiosa)
Porady medyczne

REKLAMA


  
  
  
2009-06-01 09:40:47 | AP
RE: Dieta wątrobowa - Przepisy kulinarne
Czy możecie polecić jakieś przepisy kulinarne?Poniżej przesyłam moje domowe.
Jarzynowa z ryżem
• 3 łyżki ryżu
• 2 litry wody
• 1 kostka bulionowa
• 3 ziemniaki
• 1 marchew
• 1/2 pietruszki
• 1 kawałek selera
Sposób przygotowania
1. Zagotować wodę z kostką bulionową dodać jarzyny pokrojone w kostkę i ryż.
2. Na końcu przyprawić do smaku.
Ryż z jabłkami
• 1 torebka ryżu, 2 jabłka, cynamon, cukier, goździki.
Sposób przygotowania
1. Ryż gotujemy w/g przepisu na opakowaniu.
2. Jabłka obieramy ze skorki i wydrążamy gniazda nasienne. Kroimy na małe kawałki.
3. Jabłka wkładamy do rondla, dolewamy wody na pól centymetra, dodajemy goździki i gotujemy na małym ogniu pod przykryciem, mieszając od czasu do czasu.
4. Gdy powstanie masa dodajemy do smaku cukier.
5. Ryż wykładamy na talerze, na ryz wykładamy jabłka, posypujemy cynamonem i cukrem.
2009-06-01 09:45:54 | AP
Kolejne przepisy kulinarne
Ryż z warzywami w sosie mięsnym
• 1 opakowanie ryżu z warzywami
• 10 dag mięska gulaszowego indyczego
• 1 szkl. mleka 2%
• 1/2 szkl.wody
• 1 łyżka mąki
• 1 kostka bulionowa
• 1 szczypta soli
Sposób przygotowania
1. Ryż ugotować w osolonej wodzie. Do małej ilości wody włożyć mięso i gotować następnie dodać mleko wymieszane z mąką.
2. Pogotować razem do miękkości.
3. Wyłożyć ryż na talerz i polać gotowym sosem.
Sałatka z selera
• 1/3 selera
• 1/2 kostki bulionowej
• 1 szczypta papryki słodkiej
• 1 szczypta kminku
• 1 szczypta siemienia lnianego
Sposób przygotowania
1. Seler obrać, zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Zagotować wodę z kostką bulionową (jarzynową).
2. Do wywaru wrzucić seler. Gotować do miękkości. Na końcu przyprawić papryką, kminkiem i siemieniem lnianym. 3. Powstała sałatkę z sosem podawać np. Ze sztuka mięsa i ziemniaczkami.

2009 Doctormed.pl Wszystkie Prawa Zastrzeżone
Wszystkie materiały zamieszczone na stronach Portalu Medycznego Doctormed.pl nie mogą stanowić podstawy do podejmowania działań o charakterze zdrowotnym, a w szczególności do stosowania bądź niestosowania określonej terapii, przyjmowania lub nie przyjmowania leków itp.